Kako sprejeti?

Gore
Objavljeno: 06/05/2021
Kategorije: Po smrti | Žalovanje

”Ko se nam zgodi nekaj slabega, ljudje običajno začnemo iskati krivca za nastalo situacijo, odgovornost zanjo pa naprtimo sebi ali drugim. S takšnim pristopom osmislimo dogajanje okoli sebe, vendar nam to ni v pomoč. Da bi lahko resnično stopili na pot ozdravljenja, je pomembno, da v celoti sprejmemo to, kar se nam je zgodilo.” (Onkraj stiske: vodnik za duhovno prvo pomoč)

Kaj nismo to slišali že 100x? Kdaj se nas bo prijelo?

Verjetno je odgovor v tem, da tega ne moremo izsiliti. Izgleda, da razumsko sprejeti ni dovolj, ampak da je potrebno sprejeti s ‘celim telesom’.

Gre za proces, ki je lahko krajši ali daljši. Lahko si pomagamo ali pa čakamo. Lahko se tudi ne zgodi. Vsak mora zase poiskati pot naprej. Koristi, če si občutke in misli v času stiske redno zapisujemo. Zame je to nekaj najtežjega, saj si takrat le želim, da čimprej mine, ne pa, da s pisanjem ovekovečujem temne čase. Pa vendar to koristi, če želimo prepoznati vzorce, po katerih se rinemo skozi težave. Če želimo vzorce spremeniti, se jih moramo najprej zavedati. Naša preljuba podzavest, ki neprijetne stvari rada potlači, ob zapisih tega ne more. Iz zapisov lahko – kasneje – razberemo potek poti sprejemanja. Morda naslednjič lažje izberemo drugačno pot, saj smo eno v polnem zavedanju že izkusili. Sicer begamo kot po minskem polju, negotovi, katera mina čustev bo eksplodirala in katera ne.

Podobne Objave

Spomini

Spomini

Spominjati se… ali sploh imamo čas zato ali pa nam spomini uhajajo, se kopičijo in mešajo v naglici hitrega časa? Naj...

Beri naprej