Hitra smrt

Objavljeno: 02/06/2021
Kategorije: Pred smrtjo | Spomini

Eno hitro smrt, prosim! Za tisti dan in uro pa ne ve nihče (Mt 24, 36)… še dobro, bomo rekli.

Ali bi izbrali mukotrpno poslavljanje, boleče sprejemanje svoje minljivosti v dolgih urah samote, begajoče iskanje smisla svojega življenja … recimo še, da je telesna bolečina ob vsem tem dobro obvladana? Auč. Pa vendar najprej pomislite na drugo možnost. Žičniška kabina, ki se ji strga jeklenica in začne drseti v smer gravitacije, zadane nosilni steber in pade 20 metrov v globino, se večkrat zakotali in končno ustavi ob drevesih. Manj kot minuta. Mogoče pol minute. To je 30 sekund. Po definiciji hitra smrt. V kakšnem stanju zavedanja je človek takrat? Kakšne so telesne, duševne in duhovne bolečine in boji, ki jih takrat izkuša? Jih je preprosto časovno manj ali pa so zaradi kratkega trajanja skoncentrirana, intenzivnejša?

Ne moremo izmeriti globine smrtnega boja nekoga, ki ga doživlja 30 sekund v kabini ali nekoga, ki ga doživlja 30 dni na bolniški postelji. Lahko pa pomislimo na to, kaj lahko naredimo že danes, da bo takrat, ko smrt pride, manj dela in več časa za mir.  Včasih slišimo: ‘Ne bojim se smrti.’ Zame to ne pomeni, da se je nekdo dejansko ne boji, ampak da je nanjo pripravljen. Bati se smrti je naravno in nas na nek način ohranja pri življenju.

Soočanje z izgubo moči, odnosov in bližnjih je seveda boleče, pa vendar lahko prinese olajšujočo sprejemanje lastnega življenja, globok mir ali spravo z bližnjimi. V padajoči kabini je gotovo manj priložnosti za to.

Podobne Objave